TENNICOIT

Det første sted, jeg har set tennicoit spillet er på Hirsholmene. Spillet stammer vel tilbage til engang i begyndelsen af forrige århundrede, hvor man på de store Atlanterhavslinere, for at få tiden til at gå, bl.a. spille dæktennis. Det ligner lidt tennis eller badminton, men her ketcher og bold erstattet med en ring på ca. 16-18 cm i diameter lavet af sammensplejset tov. Banerne var vel heller ikke så store, og så kunne man i øvrigt også her spille to eller fire på en bane.

Sådan er det også på Hirsholmene nu, ganske vist er ringene af tovværk erstattet med ringe af massivt gummi (ca. 16 cm i diameter og godt 2,5 cm tykke), men ellers har jeg en fornemmelse af at spillet foregår, som det gjorde i sin tid på dækket af passagerbådene.
Der er helt bestemt regler - egentlig ikke nedskrevet - men regler som er gået i arv fra slægt til slægt. Da jeg kom til øen i 1961 var det sådan, at det var børn og uøvede, der spillede om for - eller eftermiddagen og de voksne og mere øvede om aftenen. Men der sad tit også om eftermiddagen et ældre medlem af beboerne, som kendte reglerne, og så på og kommenterede, rettede og råbte op, når man overtrådte eller forsøgte at tage coiten i det døde felt - eller overtrådte en af de mange andre regler.
Det er faktisk et spændende spil, og det passer også fint til et forblæst stykke land som Hirsholmene. Selvfølgelig kan vinden i hårdt blæsevejr godt tage fat i coiten og blæse den hen et andet sted end beregnet, men det er bare med til at gøre spillet mere spændende.

På Hirsholmene har selve spillepladsen haft en noget omtumlet tilværelse. Der var en gang den var på garnpladsen foran kirken - det gjorde jo så, at man ikke kunne spille, når der var kirkegang, da der jo tit kan følge højlydte kommentarer med til et spil. Det har også være forvist til "ødemarken" vesten for skolens grund, men har i de senere år heldigvis været henlagt til den nederste ende af skolens grund, hvor der er dejligt læ for vestenvinden. Og så er det måske lige værd at nævne, at rebet der afgrænser spillepladsen er tovværk der har været brugt til fiskeri, og nettet der er mellem de to sider - er raden fra en åleruse!


- Finn -

 

trnni1 trnni2 trnni3 tenni4 tenni5 tenni6
tenni7 tenni8 tenni9 tenni10 tenni11 tenni12