Ingrid Carter(født Schou)fortæller:

MIN SKOLEGANG:
Jeg blev fastboende på Hirsholmene da jeg var omkring fem år (Ingrid er født 22. oktober 1949 -FB) for mor skulle ind for at læse til lærer i København. Jeg kom så over til Hirsholmene til bedstefar og Ragna (bedstemor). Eva tog med min mor til København, og far blev i Frederikshavn.

Der var en skole på øen dengang.
Jeg begyndte i skolen før jeg var blevet 6. Der var syv børn i skolen. Vi havde en lærer, der var en noget sær mand. For det første spillede han til morgensang enten på tuba eller på violin. Det var lidt svært at skulle synge til tubaspil. Han gik altid med store sivsko, og han må have haft et dårligt øre, for han gik altid med en øreklap på det ene øre. Det var en del et høreapparat fra en gammel radio, og så havde han en hvid klud indenunder øreklappen. Han havde også altid et hvidt halstørklæde om halsen. Der var nogen der sagde, at det nok bare var et ben af hans lange underbukser, som han havde klippet af og viklet om halsen. Han var atså lidt speciel og vi drillede ham nok lidt, men han var nu altid rar over for mig.
Der var 9 børn på øen. Jørgen og Torben Rytter (Torben var min bedste lege kammerat). De boede i fyrassistents boligen (Stenhuset). Ovenpå boede Sørensen med to drenge, Willy og Aksel. I Lodsgården boede Fisker Hansen. De had fire piger, Annelise, Inge Merete, Elsebeth (der var på min alder) og Marianne.

Vi begyndte hver dag i skolen med morgensang, der enten blev sunget til tuba eller violin.
Vi blev alle 7 skolebørn undervist i samme klasseværelse( der var jo også kun et klasseværelse i skolen), men vi lavede alle forskellige ting, alt efter alder. Læreren boede i skolen, og han havde en stor NSU motorcykel, der stod inde i køkkenet. Når vi havde været dygtige fik vi lov til at gå ind og botte i truthornet, der sad på motorcyklen. Lokalet der er inde bag i skolen, der nu er en stue, var da delt i to, den ene del var vores gymnastiksal, den anden del var hans privatbolig, så han har ikke haft meget plads. Det sidste rum var vores klasseværelse.
Vi havde skolepulte med blækhus i og vi skrev med blæk og sådan en ”krassepen”. Vi prøvede engang noget med at putte kridt ned i blækhusene, så skulle det bruse op, havde vi hørt, men det gjorde det, til vores store skuffelse, ikke. Jeg havde skolebøger med i min lille skoletaske, men ingen madpakke, vi gik alle sammen hjem for at spise middag, så tilbage til eftermiddagens undervisning.

Vi havde også eksaminer, der kom fyrmesteren og sognerådsformanden - det var bedstefar – ind for at høre os i hvad vi havde lært i løbet af året og for at se vores bøger. Når jeg kom hjem om eftermiddagen skulle skulle der laves lektier. Regning brød jeg mig ikke om, men jeg lærte meget hurtigt at læse.
Da mor var færdig med at læse til lærer, kom jeg til Frederikshavn, og begyndte på mors skole, Fladstrand Skole, i anden klasse, et år under hvad jeg skulle have været. De syntes åbenbart ikke, at min skolegang på Hirsholmene, havde været god nok, jeg syntes at det var alle tiders.

SKOLEUDFLUGT.
Vi havde en skoleudflugt til Tolne Skov hvert år. Læren og nogle voksne tog af sted med os. Først skulle vi over med postbåden og så videre med tog. Jeg husker, at jeg altid købte et eller andet med hjem til Ragna og Bedstefar fra Tolne. En af de ting jeg købte, var en syltetøjs ske i gennemsigtig plastic. Jeg synes den var så flot, den havde et fint diamantmønster på skaftet, og den blev altid brugt i syltetøjet senere.