Ingrid Carter (født Schou) fortæller:

ISVINTRE.

En anden spændende tid på Hirsholmene var isvintrene. Jeg kan huske to isvintre. Hver morgen skulle vi ned for at hugge is væk rundt om Neptun, Bedstefars båd, så isen ikke knuste den. Sommetider sad der en edderfugl fast i isen, som vi hakkede fri, og tog med hjem i varmen, så den kunne komme til kræfter igen.

Der kom en flyvemaskinen over med madvarerne under istiden. Den fløj lavt hen over det, der nu er helikopter landings pladsen. Så blev der bare lige åbnet en dør, og ud røg sækkene med madvarerne, så det var med kun at bestille varer, der kunne tåle den hårde behandling.
Jeg kan også huske en isvinter hvor jeg så nordlys. Bedstefar kom og hentede mig, for at jeg skulle se det, ”For det er noget helt specielt,” som han sagde. Jeg var slet ikke klar over, hvor heldig jeg var at få det nordlys at se.

Alle fyrfolkene, fik fra fyrvæsnet, hvert år en liste, hvorfra man kunne bestille vinter proviant. Dåsemælk, skinke o.s.v. Ragna og Bedstefars hus havde ikke indlagt vand eller strøm, vandet hentede vi ved pumpen. Toilettet var et lokum, der var ude i udhuset. Heldigvis var der i Frederikshavn et frysehus, der lå lige i nærheden af postbåden, så når Ragna og Bedstefar fik en 1/2 gris, som de gjorde 2 gange om året (fra deres gård på Sjælland), blev den parteret, lavede til medisterpølse, finker, koteletter osv. Kødet blev så lagt i pakker. På hver pakke blev der skrevet et nummer, og i en bog blev der lavet en liste med hver pakkes indhold og nummer. Pakkerne blev så sendt over til frysehuset. Når Ragna så skulle bruge noget kød, bad hun postføreren (Børge Nielsen)om at hente, hvad hun skulle bruge. Udover den indkøbte vinter proviant fra fyrvæsnet, havde Ragna selvfølgelig også syltet mange ting, det gjorde man jo dengang. Der var faktisk et køleskab i huset hos min bedsteforældre, ikke et el. køleskab, men et køleskab hvor man puttede en isblok i en kasse. Isblokken hentede vi på postbåden. Post Børge havde også en slikkasse ombord. En gang imellem var man heldig, og fik en 25 øre til at snolde for. Man kunne så gå ned og købe en pakke ”Dandy” tyggegummi, en karamel stang, Pinocio kugler eller lignende.
ingrid_portraet