NR. 7 STRANDLY STRANDLY VINKEL strandly enk STRANDL NY  

Hanne Biørn(Født Skafte Jespersen) fortæller: Det var min far, Dines Skafte Jespersen, der var lærer på Hirsholmene fra 1926 – 27, som skaffede Strandly (nr. 7) til sine svigerforældre Andreas og Eli Helweg Otterstrøm i 1930. Så vidt jeg ved, var det øens malerværksted. Og jeg kan også se, at den har været en vinkelgård, men at den ene lange længe er brændt ned. Dette fremgår af billeder af gården, hvor der netop er noteret, at det er taget inden branden. Der har også været rygter om, at en eller anden skulle have hængt sig i huset, men med den meget lave højde der er overalt, så må det enten have været et meget lille menneske – eller også passer det ikke. I 1960 overtager min mor og far, Dines og Gudrun Skafte Jespersen, huset og de sikrer at huset bliver i familiens varetægt ved i 1993 at videreføre lejemålet det til mig og min mand, Hanne og Finn Biørn.
Selve huset er på 43 m2 – med 20 kvadratmeter udhus. Der er hverken indlagt vand eller el.

 

TILKNYTNING: Familiens tilknytning til Øen starter i 1915, hvor min mor Gudrun Skafte Jespersen, som 8.årig blev inviteret til at være feriegæst hos sin farbror, Arent Otterstrøm, der så vidt jeg ved, var den første sommergæst på øen. Han skulle egentlig have sejlet en båd fra Frederikshavn til Gøteborg, men blæste på grund af dårligt vejr inde på Hirsholmene en uges tid og blev så forgabt i øen, at han lejede ”Næsseslottet”. Min mor var herefter sommergæst på øen næsten hvert år.

 
Hendes forældre blev så selv lejere af Strandly i 1930, og i 1933 fik de lov til at bygge en the pavillon nede i haven – det, der senere blev til(nr. 2) Det Røde Hus - og der boede min far og mor så i de første mange sammen med os børn, indtil de i 1960 overtog Strandly. Familien har siden været lejere af huset. Og så skal jeg skal da også lige nævne, at min far altså var lærer på øen fra 1926 – 27.